BCAA to izoleucyna, leucyna, walina. Są to aminokwasy kluczowe dla wzrostu mięśni, szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie, stworzono nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). W styczniu 2020 r. włoscy naukowcy (Gervasi M. i wsp.) opublikowali wyniki badania dotyczącego suplementacji [...]
Czytając wiele poradników dotyczących utrzymania szczupłej sylwetki doszukamy się informacji, które wskazują, żeby popijać między posiłkami odżywki białkowe, co ma za zadanie utrzymać środowisko anaboliczne na wysokim poziomie, jak i dostarczać wielu aminokwasów działających ochronnie dla muskulatury. Jednak obecnie okazuje się, że lepszą opcją [...]
Erytrytol (erytrol)jest popularnym słodzikiem z grupy polioli. Wbrew popularnym wierzeniom i obiegowym mitom, mimo setek przeprowadzonych eksperymentów, nikt nie udowodnił, by jakikolwiek zamiennik cukru stosowany z umiarem był groźny dla zdrowia. Wręcz przeciwnie, wiele z tych środków wykazuje wyraźne działanie prozdrowotne, pod względem wpływu [...]
Wykorzystanie suplementacji BCAA przez sportowców polega głównie na tym, że dostarczają oni dość szybko przyswajalnej formy energii, która dzięki łańcuchom węglowym w swojej budowie stanowi paliwo dla pracujących mięśni. Tego typu działanie przynosi efekt antykataboliczny. Jednak aminokwasy rozgałęzione posiadają również inne, ciekawe [...]
[...] ważąca 75 kg może zatem potrzebować od 60 do nawet 225 g białka dziennie. Innym narzędziem diagnostycznym, po które warto sięgnąć przy wykrywaniu niedoborów białka, jest badanie krwi. Wykorzystuje się tutaj oznaczenie stężeń białek ogółem oraz albumin i gamma-globulin w surowicy. Jakie mogą być przyczyny niedoboru białka? Przyczyny deficytów [...]
[...] Gromadzi się wtedy również więcej tkanki tłuszczowej, która może utrudniać budowanie mięśni. Czy zbyt duża ilość tkanki tłuszczowej utrudnia budowanie mięśni? Ciekawe badanie przeprowadzone przez naukowca o nazwisku Forbes wykazało związek między tkanką tłuszczową a zdolnością do budowy tkanki mięśniowej. Według jego badań ludzie, którzy [...]
[...] odczucia, subiektywne postrzeganie, obserwacje byłyby zupełnie inne! A jak sprawdzają się poszczególne typy protein w badaniach naukowych? Sprawdźmy! Na czym polegało badanie? Dziesięciu dobrze wyszkolonych piłkarzy ukończyło dwie sesje treningu szybkościowo-wytrzymałościowego w ciągu trzech dni, otrzymując białko serwatkowe (WP), białko [...]
Czy zastanawialiście się czasem, dlaczego kulturyści dostarczają ekstremalnie wysokich dawek białka rzędu 3-4g na 1kg masy ciała? Zazwyczaj pojawia się tutaj konkluzja, która połączona jest ze stosowaniem SAA i większość z nas upatruje się tutaj celowości wysokiej podaży białek. Jednak nie tylko stosowanie medykamentów, które pozwalają wykorzystać [...]
Naukowcy z Sorbony we Francji przeprowadzili badania na zwierzętach, które wykazały, że codzienna suplementacja cytruliną blokuje procesy starzenia i dzięki temu pozwala na zmniejszenie ilości tłuszczu oraz zwiększenie ilości mięśni w organizmie. Badanie Badanie przeprowadzono na szczurach w "średnim wieku" 20 tygodni. Zwierzęta otrzymywały [...]
Naukowcy z Sorbony we Francji przeprowadzili badania na zwierzętach, które wykazały, że codzienna suplementacja cytruliną blokuje procesy starzenia i dzięki temu pozwala na zmniejszenie ilości tłuszczu oraz zwiększenie mięśni w organizmie. Badanie Badanie przeprowadzono na szczurach w "średnim wieku" 20 tygodni. Zwierzęta otrzymywały codziennie [...]
[...] ilości tkanki tłuszczowej, jednak w grupie stosującej ekstrakt ashwagandhy odnotowano większy spadek poziomu tłuszczu, w porównaniu z grupą placebo. Wnioski W mojej opinii badanie wymagałoby kontynuacji, poprzez wykorzystanie bardziej zaawansowanych metod badawczych. Naukowcy dokonując pomiaru składu ciała, korzystali z technologii [...]
L-cytrulina jest popularnym aminokwasem, który często pojawia się w różnych produktach dla sportowców. Komentarz Najbardziej szokujące, iż takie wyniki dały znikome dawki argininy i cytruliny. Normalnie rekomendowałbym nawet 10 g l-cytruliny w porcji, a co najmniej 5 g. Tu okazało się, iż porcja 1.2 g daje już pewne efekty. Cytrulina i arginina [...]
Proces starzenia się organizmu obejmuje m.in. starzenie się tkanki mięśniowej. Starzenie się mięśni szkieletowych charakteryzuje się spadkiem masy mięśniowej i funkcjonalności mięśni, co jest powodowane głównie zachwianiem równowagi pomiędzy syntezą a degradacją białek mięśniowych. Dlatego końcowy wniosek autorów tego badania był taki, że [...]
[...] jako endogenny przeciwutleniacz. Oprócz tego białko serwatkowe ma wysoki stopień strawności i jest szybko wchłaniane w jelicie cienkim. Eksperyment naukowy Jak dotąd żadne badanie nie miało na celu oceny możliwych korzyści dodatku białka serwatkowego w składzie napojów przedoperacyjnych. Dlatego celem niniejszej pracy było zbadanie, czy [...]
Termogeneza wywołana przyjmowanym pokarmem odnosi się do przyspieszenia metabolizmu spowodowanego żywnością. Jest to koszt jej „rozłożenia”, syntezy enzymów, perystaltyki, pobierania / przyswajania składników odżywczych, metabolizmu wtórnego (synteza mocznika) i typowo odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. Wnioski Białko serwatkowe ma [...]
[...] Islamskiego Uniwersytetu Azad w Iranie postanowili po raz kolejny zbadać zagadnienie suplementacji aminokwasami BCAA, w kontekście wzrostu hormonów anabolicznych. Pomimo, że badanie zostało tradycyjnie przeprowadzone na myszach, to jednak dostarcza nam sporo ciekawych danych. Badanie Naukowcy podzielili myszy na trzy grupy. Pierwsza z nich [...]
Wielokrotnie na łamach SFD.PL jesteśmy pytani o wzrost. Nasi czytelnicy najczęściej pytają, ile są w stanie urosnąć i jak można ten proces wspomóc? Czy istnieją ćwiczenia, które poprawiają wzrost? Czy znane są magiczne specyfiki, które mogą nam zwiększyć wysokość ciała? Postanowiłem opisać zagadnienie w jednym wątku, który posłuży jako małe [...]
[...] który szeroko wykorzystywany jest w rehabilitacji i codziennych treningach. Badanie przeprowadzone na ludziach sugeruje, że rozciąganie stymuluje anabolizm. Niestety badanie jest zbyt ogólne, brakuje szczegółowych danych, jak i skupienia się na samym rozciąganiu, bez wsparcia skurczem izometrycznym czy dodatkową suplementacją. Nie zmienia [...]
Kolagen jest powszechnie występującym białkiem, należącym do białek włókienkowych, stanowi 25% masy białek w organizmie człowieka. Inne, ważne białka z tej grupy to keratyna (nie mylić z energetycznym związkiem i suplementem diety o nazwie kreatyna) oraz miozyna. Miozyna jest białkiem umożliwiającym skurcz mięśni szkieletowych, a więc jest [...]
[...] szybkokurczliwych. Można ją też podawać w postaci suplementów diety (np. kreatyna w kapsułkach, w proszku itd.). W ciągu doby z moczem tracimy ok. 2 g kreatyny. Czy to badanie jest ostatecznym dowodem? Badanie było wykonane na małej grupie dość młodych osób, jednak tysiące innych badań nie potwierdzają, by kreatyna była groźna dla nerek czy [...]